ALI AGREM
ALI AGREM
PANGARTIAN
Kue ali agrem mangrupakeun salah sahiji katuangan tradisional Sunda nu asalna ti Karawang, nu sakilas bentukna mirip jeung donat kusabab ngabentuk buleud jeung bolong dina bagian tengahna. Kue ieu disebut ali agrem, bisa jadi bentukna sarupa ali. Kue berbahan tepung beras dicampurkeun jeung gula beureum jeung digoreng ieu, sok sok hadir dina sagala acara nu patali jeung tradisi nu lumangsung di masarakat Sunda saperti pernikahan, khitanan, tujuh bulanan, atawa dina perayaan hari besar keagamaan saperti Idul Fitri.
Camilan unik ieu warnana coklat caang kalayan gula beureum, rasa amis, gurih sareng karasa legit dina létah. Pikeun bisa ngarasakeun ali agrem, Anjeun bisa manggihan eta dibeberapa pasar tradisional Sunda nu aya di Jawa Barat. Salah hiji desa anu masih ngembangkeun kue ali agrem ieu nyaeta Desa Lemahmukti, di Desa Lemahmukti para pengrajin kue ali agrem masih mempertahankan resep tradisional dina nyieun kue ieu, sahingga cita rasa kue ieu khas jeung masih tetep kaaslianana. Tapi pikeun pangrajin kue ieu ngécéskeun sulitna nyiarkeun kue ali agrem ayeuna, sabab paling saeutik peminat kue ieu, maranéhna ngaku bisa ngajual kue ieu lamun aya pesenan pikeun acara-acara badag atawa perayaan hari besar. Kini pamor ali agrem mulai meredup seiring dengan banyaknya kudapan dari negara lain yang masuk ke Indonesia. Padahal rasa manis ali agrem jauh leuwih enak dibandingkeun kue ti nagara barat. Sangat disayangkan kue asli Karawang ini mulai ditinggalkan oleh generasi muda, mereka lebih memilih makanan ringan dari luar seperti bakpao, donat khas barat dan makanan ringan siap saji yang sudah tersedia di warung atau minimarket. Seharusnya warga Karawang ngajaga sareng langkung resep kana makanan ringan khas Karawang.
SAJARAH
Dingaranan kue cingcin, lantaran siga cingcin nu aya liang di tengahna. Kadaharan ieu disebut sarupa siga donat. Nanging, upami anjeun ningal sacara saksama, anu ngabedakeun nyaeta bahan munufaktur. Kue Ali Agrem ngagunakeun campuran gula beureum jeung tipung beas jeung tipung ketan. Sedangkeun donat ngan ngagunakeun endog jeung tipung, ngarah boga rasa gurih jeung amis.
KAUNIKAN ALI AGREM
1. Sarupa tapi teu sarua jeung donat
Mémang sakilas, kuéh ieu wangunna siga donat atawa cingcin. Sanajan kitu, lamun niténan dua muih ieu, aya béda dina bahan pikeun nyieun eta. Donat ngan ngagunakeun endog jeung tipung gandum, ngarah boga rasa gurih jeung amis. Sedengkeun kueh Ali Agrem ngagunakeun campuran gula beureum jeung tipung béas jeung tipung ketan.
2. Kue kalanggengan
Kue ieu gampang kapanggih nalika ngarayakeun poé-poé gedé nu tangtu, saperti lebaran atawa kawinan maké adat Sunda. Kue Sunda ieu ngabogaan falsafah anu kuat. Kacaritakeun dina manten, nyadiakeun kueh Ali Agrem ieu, panganten bakal meunang kalanggengan dina rumah tangga.
3. Beunghar Gizi
Istiméwa, jajanan tradisional ieu seueur eusi sareng gizi. Sabab dina hiji jajan Ali Agrem aya 440 kilokalori énergi, 3,8 gram protein, 64,5 gram karbohidrat, 18,5 gram lemak, 27 miligram kalsium, 47 miligram fosfor, jeung 2,5 miligram beusi. Henteu ngan éta, Ali Agrem ogé ngagaduhan 0 IU vitamin A, 0,13 miligram vitamin B1 sareng 0 miligram vitamin C.
RESEP NGAJIEUN ALI AGREM
- Bahan - Bahan:
- 300 gram tipung ketan
- 75 gram tipung béas
- 1/2 kalapa anu masih rada ngora (parut manjang)
- 1/2 séndok téh uyah
- 250 ml cai
- Minyak pikeun ngagoreng sacukupna
- Bahan tambahan:
- 125 gram gula beureum
- 50 gram gula
- 50 ml cai
- Cara Ngajien:
- 1 Kg gula beureum diiris-iris tuluy diasak jeung 1 liter santan, masak nepi ka gulana kandel. Sisihkeun
- Siapkeun wadah, asupkeun tepung béas tuluy tuang cai gula beureum saeutik-saeutik bari diaduk- aduk, uleni nepi ka rata.
- Aya dua léngkah pikeun nyitak kuéh Ali anu munggaran nyaéta: Candak adonan anu cekap, teras - lebetkeun kana plastik anu parantos diolesan ku minyak goreng, teras digiling dugi ka rata, teras cetak nganggo tutup botol teras dibolongan ku a bolpoin atawa iteuk.
- Lengkah kadua: Candak 1 sdt adonan, tuluy dibuleudkeun saeutik tuluy jieun liang ku pulpen atawa iteuk.
- Salajengna, panaskeun minyak goreng, tambahkeun kueh Ali hiji-hiji, bulak-balik maké awi sangkan leuwih gampang. Goreng dugi ka emas, angkat sareng tiriskeun.
- Lamun geus tiis, susun dina toples, estu nikmat lamun dilayanan dadakan. Ieu tékstur jero, luarna garing sareng henteu rengat, sareng jerona lemes. Wilujeng nyobian.
Kitu deui pangartian, sajarah, kaunikan, jeung kumaha cara nyieun ali agrem. Sakitu anu tiasa didugikeun. Mudah-mudahan naon anu ku kuring ditulis tiasa aya mangpaatna.
Salam,
Adinda, Kresnanda, Rubi
Komentar
Posting Komentar